Voinko antaa anteeksi?

Anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen ei saa tehtyä tekemättömäksi eikä voi hyvittää vääryyden kohteeksi joutuneen kärsimyksiä Se on kuitenkin ainoa tapa vapautua katkeruudesta.

Ensi sunnuntain evankeliumiteksti puhuu anteeksiantamuksesta. Jeesus oli vierailulla fariseuksen kodissa. Ruokarauhan keskeytti syntiseksi leimattu nainen, joka tuli itkemään Jeesuksen jalkojen juureen. Hän kasteli jalat kyynelillään, kuivasi ne hiuksillaan ja voiteli jalat kallisarvoisella tuoksuöljyllä.

Kutsumaton vieras herätti pahennusta isännässä. Jeesus asettui kuitenkin puolustamaan naista. Hän  näki tämän toiminnassa osoituksen rakkaudesta, joka perustui siihen, että nainen oli saanut syntinsä anteeksi.

Anteeksiantamuksen teemaa käsiteltiin muutama viikko sitten televisiossa koskettavassa ohjelmassa, jonka nimi oli Anteeksiantamaton. Bosnian sodan aikana raakoihin julmuuksiin syyllistynyt vanginvartija haki siinä sovintoa ja mielenrauhaa palaamalla rikospaikalleen ja pyytämällä anteeksi uhreiltaan.

Ohjelmasta jäi lohduton kuva, sillä vain harvat uhrit tulivat paikalle. Monet olivat menehtyneetkin kidutuksen seurauksena. Ohjelmassa esiintyneet uhrit vetosivat siihen, etteivät voi antaa anteeksi kuolleiden ystäviensä ja sukulaistensa tähden.

Isä meidän -rukouksessa anteeksiantoa rukoilevaa neuvotaan sitoutumaan omalta puoleltaan antamaan anteeksi niille, jotka ovat rikkoneet häntä vastaan. Tämä voi synnyttää myönteisyyden kierteen, joka vapauttaa menneisyyden kahleista.

Anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen ei saa tehtyä tekemättömäksi eikä voi hyvittää vääryyden kohteeksi joutuneen kärsimyksiä Se on kuitenkin ainoa tapa vapautua katkeruudesta.

Kristinuskon ydinsanoma on julistus anteeksiantamuksesta. Jeesus suostui hirvittäviin kärsimyksiin sovittaakseen kauheimmatkin rikokset mihin ihmiset ovat syyllistyneet. Syntinen nainen sai paljot syntinsä anteeksi ja sen vuoksi hän rakasti paljon Jeesusta. Avain anteeksiantamukseen on sen ymmärtäminen, kuinka paljon anteeksiantamusta me itse tarvitsemme.

Paavo Ahonen

Kirjoittaja on kirkkovaltuuston jäsen


19 helmi

Voinko antaa anteeksi?

Anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen ei saa tehtyä tekemättömäksi eikä voi hyvittää vääryyden kohteeksi joutuneen kärsimyksiä Se on kuitenkin ainoa tapa vapautua katkeruudesta. Lue lisää

12 helmi

Kotipyhäkoulua kummin kaa

Laskiaissunnuntaina jatkettiin kummin tärkeässä tehtävässä kotipyhäkoulua kynttilänsytytyksineen ja ruokarukouksineen. Jeesus terveiset lomittuivat viikonlopun jokapäiväiseen elämään ja hengelliset lastenlaulut laululeikkien lomaan mutkattomasti. Lue lisää